Erilaiset, mutta silti samanlaiset – Arviossa Mamoru Hosodan Poika ja Peto animena ja mangana

Poika ja Peto (Bakemono no Ko)

Elokuvan tuottanut: Studio Chizu

Elokuvan ohjannut: Mamoru Hosoda

Elokuvan julkaissut: Cinema Mondo

Mangan piirtänyt: Renji Asai

Mangan suomenkielisen version julkaissut: Sangatsu Manga

Kiitos mangan arviokappaleesta Antti Valkamalle.

 

Kun yhdeksänvuotias Ren karkaa huoltajiensa hoivista, hän löytää itsensä Shibuyan sivukujilta pakoilemasta poliisia. Karkuripojan löytää Petovaltakunnan asukki Kumatetsu, joka saa hänestä oppi- ja kasvattipojan, kun Ren seuraa häntä salaa kohti valtakuntaa.

Kumatetsulla ei ole kovin häävi maine Petovaltakunnassa eikä kukaan siellä usko hänen olevan hyvä kasvattaja Renille. Tämä aikoo osoittaa väitteen vääräksi ja ottaa pojan siipiensä hoiviin tehdäkseen hänestä vahvemman. Hän myös nimeää tämän uudelleen Kyutaksi.

Vaikka alku näyttääkin vaikealta eikä kaksikko oikein tunnu tulevan toimeen, ajan kuluessa he ovat kuin isä ja poika konsanaan. Kyuta matkii kaikkea, mitä Kumatetsu tekee ja vuorostaan Kumatetsu oppii Kyutalta asioita, joita ei oikein hallinnut ennen hänen tapaamistaan.

 

Mamoru Hosoda on itselleni tuttu hänen aiemmista töistään Digimon: Our War Game (2000), Toki wo Kakeru Shoujo (2006) ja Ookami Kodomo Ame to Yuki (2012) joten odotukset leffaa kohtaan olivat varsin korkealla. Elokuva oli juuri sitä, mitä siltä osasi odottaa: yksinkertainen isä-poika -kasvutarina, jonka kantavana voimana toimi aiemmin mainittu hahmojen toisiaan kasvattava ja voimaannuttava vuorovaikutus. Myös animaatio oli taattua Hosodaa, sillä se oli nättiä ja muistuttikin minua tekijän aiemmista töistä. Ainoa soraääni elokuvalle tulee pakotetusta romanssista Renin/Kyutan ja koulutyttö Kaeden välillä. Se oli mielestäni aivan turha.

 

Pojasta ja Pedosta on myös manga, joka on suomennettu Sangatsu Mangan toimesta. Itse elokuvan on julkaissut Suomeen ja muualle skandinaavisiin maihin Cinema Mondo. Käännös molemmissa on varsin hyvä, manga on Sangatsun peruslaatua ja elokuvan käännöskään ei ole huono vaikka pari hassua puuttuvaa välilyöntiä sieltä löytyykin.

 

Suosittelenko tätä? Kyllä. Jos Hosodan aiemmat työt ovat sinulle tuttuja, voin taata, että tulet pitämään myös tästä. Mangasta taas en osaa sanoa, onko sen lukeminen tarpeen, jos elokuva on jo nähtynä, sillä se kertoo täysin saman kertomuksen kuin animekin.

Jefre Akemire

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s