Hummingbird – Vaihtoehto MyAnimeListille

Viime vuoden syksyllä MyAnimeListin ylläpidon tilejä hakkeroitiin, mikä johti siihen, että sivulle ehdittiin tekemään melkoista tuhoa. Animeiden nimiä oli muutettu, jaksojen määrät olivat yli 9000 ja jaksojen pituudet oli muutettu. Minua, Tsuokaria ja Jefreä otti todella pahasti päähän se, kuinka hitaasti tilannetta lähdettiin korjaamaan. Tsuokari sitten löysi Hummingbird-nimisen sivuston, jota päätimme lähteä kokeilemaan. Päätöstä helpotti ennen kaikkea se, että MyAnimeListia on hakkeroitu ennenkin. Lyhyellä googletuksella löytyi tietoa siitä, että kyseessä olisi yksi henkilö, joka on hakkeroinut MALin useampana vuotena peräkkäin. Meille tosin riitti tuo yksi kerta.

Jotkut MALin käyttäjät saattavat muistaa listansa näyttäneen tältä viime syksynä.
Jotkut MALin käyttäjät saattavat muistaa listansa näyttäneen tältä viime syksynä.

Joku saattaa kysyä, mikä on Hummingbird tai sitä huomattavasti suositumpi MyAnimeList. Kyseessä on sivusto, jossa käyttäjä voi pitää listaa katsomistaan animeista ja mangoista. Erittäin kätevä työkalu henkilölle, joka katsoo esim. monia animeita samanaikaisesti, koska listaan voi merkitä, minkä jakson on viimeksi katsonut. Jos sinulla on tili jommassa kummassa, voit antaa kaverillesi linkin profiiliisi, jolloin hänen ei tarvitse aina kysyä, oletko katsonut animen ”x” tai ”y”. Olen tähän mennessä pitänyt tosi paljon Hummingbirdistä. Ajattelin kertoa teille, mistä asioista pidän Hummingbirdista kuin myös asioista, joihin palvelu kaipaa muutoksia.

Aloitetaan dashboardista. Dashboard on ensimmäinen asia, jonka näet kirjauduttuasi sisään. Pidän siitä, että dashboardilla on kaikki oleellinen. Animet, joita katsot tällä hetkellä, näkyvät isoina kuvallisina ikoneina. Niistä voi mennä animen omalle sivulle painamalla kuvasta animen nimeä tai sillä voi merkitä uusimman jakson katsotuksi. On mielestäni hienoa, että voin merkitä jakson katsotuksi menemättä erikseen listaan sitä tekemään. Viimeisimmäksi katsottu anime menee listan vasempaan laitaan, kun päivität sivun. Katsomiesi animeiden jatkona on plan to watch-lista joten, jos haluat, voit listalla olevan animen etsiä etusivulta, jolloin listaan ei ole taaskaan pakko mennä.

Tältä Hummingbirdin Layout näyttää.
Tältä Hummingbirdin Layout näyttää.

Hummingbird on selkeästi ottanut vaikutteita twitteristä. Voit seurata sinua kiinnostavia henkilöitä, jolloin näet dashboardilla olevalta timelinelta, mitä he ovat viime aikoina katselleet tai mitä heille kuuluu. Haluamiaan ihmisiä voi tägätä postauksiin ja postauksia voi favettaa. Listapäivitykset ovat ainoat asiat, joita muut voivat vain katsoa (tarkoitan sitä, että niitä ei voi kommentoida eikä favettaa). Mainittakoon se vielä, että postauksissa voi käyttää nsfw-filtteriä, jolloin timeline pysyy puhtaana niille, jotka eivät sellaista sisältöä halua nähdä. Timelinea voi muuttaa siten, haluatko nähdä ryhmien postaukset, seuraamiesi käyttäjien toiminnan, listapäivitykset vai ihan kaiken.

Vaikka mahdollisuudet timeline-keskusteluun löytyvät, käydään suurin osa keskusteluista HB:n foorumeilla. Dashboardilla on foorumeille kaksi laatikkoa: toisessa näytetään 5 viimeisintä keskustelua animeteollisuudesta ja toisessa 5 viimeisintä yhteisökeskustelua. Yhteisö on aktiivinen ja yleensä uusimmista uutisista on keskustelua melko nopeasti uutisen tultua julki. Kolmas keskusteluvaihtoehto on ryhmät, mutta tämänhetkisessä muodossaan ryhmät ovat huonoja paikkoja käydä keskustelua ja sopivat enemmän kuvien ja videoiden jakamiseen kuin mihinkään muuhun. Tämä johtuu siitä, että se toimii samalla tavalla kuin timeline.

Animelistat ovat myös tehty mielestäni paremmin kuin MyAnimeListissa. All-välilehdessä on mahdollista etsiä suoraan se anime, jonka tietoja tahdot muokata. Voit halutessasi piilottaa animea, mikäli et halua näyttää, mitä hentaita olet esimerkiksi katsonut, mikä on mielestäni hieno ominaisuus. Tietysti olisi hienompaa, että animen voi piilottaa siten, ettei se mene ekalla kerralla timelinelle (toivottavasti korjataan tulevaisuudessa). Asetuksista voi tosin kääntää pois kaiken k-18+-materiaalin, jolloin niitä ei itse näe.  Arvosanasysteemi on enemmän mieleeni, koska tähtiä ja/tai hymiöitä on mielestäni hauskempi katsella kuin numeroita. Arvosanoista puheen ollen arvostelut ovat paljon näyttävämpiä kuin MALissa ja muutenkin työkalut arvostelun tekemiseen ovat MALia paremmat (voi liittää kuvia ja videoita, yms). MALissa on tosin tehty säännöt arvostelujen kirjoittamiseen paremmin selväksi. Asetuksista voi myös päättää, näkyvätkö animeiden nimet japaniksi, englanniksi vai kanonisesti (ne on tosin muutettava tilin asetuksista, kuten myös se, haluaako arvosanat antaa tähtinä vai hymiöinä).

Animen nimeä painamalla avautuu asetukset, joissa voi lisätä esim. uudelleenkatsomiskerrat, arvosanan ja omia ajatuksia.
Animen nimeä painamalla avautuu asetukset, joissa voi lisätä esim. uudelleenkatsomiskerrat, arvosanan ja omia ajatuksia.

Mikä Hummingbirdiä vaivaa tällä hetkellä eniten, on sen keskeneräisyys. Tämä näkyy eniten Hummingbirdin animetietokannassa. Animeiden tiedoista puuttuu hyvin paljon tietoa henkilöistä, jotka ovat olleet animeiden teossa mukana sekä animeista itsessään (animet löytyy kyllä todennäköisesti ainakin nimellä). Tämä on tietysti asia, joka korjaantuu ajan kanssa. Sivusto on ollut joskus myös nurin, joskus foorumit ovat olleet nurin ja jotkut ominaisuudet eivät ole välillä toimineet (kuten avatarin vaihto ei kerran onnistunut). Nämäkin ovat asioita, jotka korjaantuvat ajan kanssa sivun kehittyessä.

Jos olet MALin käyttäjä, voit halutessasi exportata omat listasi Hummingbirdiin. MALin kautta ensimmäisenä ladataan listat tiedostoina. Se onnistuu seuraavasti:

>Laita kursori alasvetovalikko ”Anime” päälle,
>Sen jälkeen ’’view list’’ vierestä edit
>Listan yläpuolella lukee ’’export anime’’ joten paina siitä.
>Valitse kumman listan haluat exportata ja ’’export my list’’.
>Tämän jälkeen sinulla pitäisi olla lista koneella.

Sitten Hummingbirdissa:

>Paina oikeassa yläkulmassa olevaa avatariasi ja alasvetovalikosta ’’account settings’’.
>Asetuksissa on vasemmassa alanurkassa ’’MAL Import’’, jonka vieressä on ”Upload”. Paina siitä.
>Etsi koneellasi oleva tiedosto, jonka äsken latasit.
>Animet ja mangat pitäisi nyt löytyä librarysta.

Mikäli sivustoa tahtoo tukea rahallisesti ja osallistua sivun kehittämiseen, oma tili on mahdollista päivittää Hummingbird Prohon. Pro-tili poistaa sivulta kaikki mainokset, antaa etuja Hummingbirdin yhteistyökumppanien palveluihin ja antaa käyttöön ominaisuuksia, joita ei ilmaiskäyttäjillä vielä ole. Lisäksi profiilikuvassasi näkyy merkki siitä, että sinulla on pro-tili.

Mainittakoon tänne loppuun vielä, että Hummingbirdiä on mahdollista käyttää myös älypuhelimella ja nettisivuilta on mahdollista ladata sovellus haluamalleen käyttöjärjestelmälle. Sovelluksista en osaa sanoa mitään tarkempaa, koska en ole kokeillut niitä.

Hummingbirdin sivut: https://hummingbird.me

Reiska
Reiska

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s