Desucon Frostbite 2015 – Niin paljon luentoja niin vähän aikaa

IMG_1053

Mitä yleisesti on sanottavaa Desucon Frostbiten tämän vuoden ohjelmatarjonnasta, niin se oli mielestämme todella laaja. Itse asiassa niin laaja, ettemme ehtineet jokaiselle luennolle, missä olisimme halunneet käydä. Toivomme, että missatut luennot saapuisivat youtubeen mahdollisimman pian. Tässä kuitenkin hieman mietteitä luennoista, joissa kävimme.

Avajaiset

Tällä kertaa avajaiset eivät olleet yhtä kovat kuin viime kesän Desussa.  Tehtiin vitsiä Kehittyvien conien Suomen sisäpuolen tapahtumista. Esimerkkeinä Cruisen loppuminen, uusi PJ ja myös hieman viitattiin tapahtuman tämän vuotiseen kunniavieraaseen, Gen Urobuchiin, jonka ohjelmia ainakin itse odotin jännityksellä.  Muuten avajaiset menivät niin kuin ennenkin.

-Jefre

anime tieteen silmin
Anime tieteen silmin

Luento oli todella tiivis paketti, jossa käytiin yliopistotason fysiikalla läpi, miten tietyt tapahtumat animessa voisivat ehkä tapahtua meidän maailman lakeja yleensä rikkoen. Luennossa oli hyvin tehty teoriapuoli ja huumoriakin osattiin repiä aiheista kunnolla, kun esim. todettiin että Nichijoun universumissa leivät pyrkivät kohti kattoa ja High school of the Dead:in luoteja väistelevät yliäänitissit olisivat olleet todella tehokas ase zombeja vastaan. Ainut miinus, minkä voin luennosta sanoa on se, että siinä oli ehkä vähän liikaa asiaa, joten vauhti oli välillä aika nopea ja asioihin ei keretty paneutua. Luennosta kuitenkin näkyi tosi vahvasti, kuinka tekijöillä oli ollut hauskaa miettiessä, mitä kummallisimpia animefysiikan ongelmia ja se välittyi hyvin yleisölle.

-Tsuokari

sadpanda
Surullisen pandan keskustelupiiri

Ohjelmassa käsiteltiin lähinnä surullisen pandan takaa löytyvän exhentain saloja, miten panda päihitetään, puhuttiin yleisesti sivulta löytyvistä doukkareista ja nostettiin niin kultaiset kuin kuraiset helmet esille monella tapaa.

-Jefre

Rakuen Tsuihou – Pintaa syvemmältä

Rakuen-Tsuihou-making-of

Seiji Mizushima ja Koichi Noguchi luento oli loistava ja mukava sukellus animen teon arkeen. Luennolla käytiin läpi hahmojen suunnittelua ja 3DCGI mallinnusta ja animointia. Kaikki osa-alueet olivat todella mielenkiintoisia.

Hahmojen suunnittelussa tuli hyvin esille, miten paljon vaivaa hahmoihin oli nähty. Esimerkiksi Dingon hahmosuunnittelua oli tuotannon aikana muutettu moneen otteeseen ja hauskaa oli myös se, että sarjassa nähty Frontier Setterin hahmosuunnittelija Saitou Masatsugu oli hahmolle laitetun lippiksen takana, joka omasta mielestä kuvasi hahmon inhimillisyyttä hyvin. Hauska fakta oli myös se, että Arhan-mechan designin takia siitä ei ole pystytty tekemään lelua Japanissa.

3D-mallinnuksesta käytiin läpi paljon sitä, kuinka animessa oli nähty vaivaa siihen, että se näyttäisi mahdollisimman paljon normaalilta 2D(Sakuga) animaatiolta, esim. Tomoki Kyoda(Elokuvan kuvakäsikirjoittaja, joka oli myös 2014 Desuconin vieraana) oli teettänyt normaalisti piirrettynä tiettyjä kohtauksia sitä varten, että 3D-kohtaukset saataisiin näyttämään samalta.

-Tsuokari

satoshi-kon-ja-otakut-1-638

Luennolla käytiin läpi lyhyesti Satoshi Konia sekä tämän tuotantoa (4 elokuvaa, joista käytiin läpi Perfect Blue, Paprika ja Millenium Actress sekä Konin ainut tv-anime Paranoia Agent) ja koska aiheena oli myös otakut, niin luennolla käytiin myös läpi otaku-sanan historiaa. Konin tuotannosta Tokyo Godfathersia ei käyty läpi, mikä on ymmärrettävää, koska kyseisessä leffassa ei ole ainuttakaan otakuhahmoa (suosittelen silti sen katsomaan). Uusitalo analysoi hahmoja varsin hyvin ja luento toi myös itselleni uusia mielenkiintoisia näkökulmia. Luento oli melko lyhyt, mutta toisaalta aiheen rajoissa siitä ei olisi voinut välttämättä saada pidempää. Otakuus kuitenkaan ei ole tarinan kannalta isossa roolissa missään Konin leffassa tai Paranoia Agentissa. Tämä luento oli hyvä syy katsoa koko Satoshi Konin lyhyt tuotanto ennen conia. Ei kaduta yhtään.

-Reiska

kyoto-animation-1-638

Kyoto animationia käsittelevä luento oli todella informatiivinen ja sieltä löytyi meillekin paljon uusia asioita studion alkuvaiheilta. Loput ohjelmasta olikin pitkän päälle KyoAni:sta pitävälle melko tuttua, mutta siellä täällä oli muutama meille uusi asia, joita emme tienneet. Esimerkiksi Kyoto Animationin oma koulu, josta valmistutaan firmaan töihin. Pientä jännitystä oli luennonpitämisessä havaittavissa, mutta Tounis ja Roku veivät lopulta luennon kunnialla loppuun.

-Tsuokari, Reiska ja Jefre

Gen Urobuchin Q&A

Kyseinen luento oli pyhitetty kokonaan Gen Urobuchille tarkoitetuille yleisökysymyksille. Tämä ohjelma oli herättänyt kovasti närää sosiaalisessa mediassa johtuen lähinnä kysymyksistä, joita Urobuchille esitettiin.  Vaikka en suuttunut samalla tavalla kuin moni muu, osoitti Q&A kuitenkin sen, että yleisökysymykset ovat konseptina ongelmallinen. Kuitenkaan Ihmisten ajatuksia ei voi lukea eli niiden ”hyvien” kysymysten löytäminen yleisöstä on melkoista hakuammuntaa, eikä myöskään voi mennä takeeseen siitä, että kaikki paikallaolijat olivat lukeneet säännöt Desuconin sivuilta. Tähän mennessä mieleen tulleista parannusideoista kaikki vesittää yleisökysymysten idean, enkä nyt tiedä, onko vastaavanlaisen ohjelman poisjättäminenkään mikään ratkaisu. Kaikesta tuosta huolimatta Urobuchi kuitenkin vastasi jokaiseen kysymykseen, minkä takia jokainen kysymys sai todella hyvän vastauksen.

-Reiska

Eroguro

Eroguro-luento kävi läpi hyvin paljon perusasioita. Se selitti, mitä eroguro tarkoittaa ja mitä se pitää sisällään. Luennolla käytiin myös läpi eri eroguro-taiteilijoita ja alagenrejä. Luento oli luennoitsijan ensimmäinen ja se oli mielestäni siihen nähden hyvä. Jos luennonpitäjä haluaa lähteä rakentamaan jotain syvällisempää luentoa aiheen ympärille johonkin tulevista coneista, niin tästä on hyvä jatkaa. Tietysti, jos hieman huumoria saisi heitettyä enemmän mukaan, niin se voisi tehdä luennosta viihdyttävämmän. Huumori on tullut todettua hyväksi asiaksi hieman erikoisemmissa aiheissa (hyvä esimerkki tästä oli Frostbite 2014:n Pico-luento).

-Reiska ja Tsuokari

Ping Pong, poikien kasvutarina

Ping Pong-luento keskittyi pääasiassa animeadaptaatioon, vaikka mangaa ja live action-leffaa käytiin myös läpi. Vertailua oli lähinnä eri adaptaatioiden eroissa. Luennolla käytiin läpi Ping Pongin viittä päähahmoa sekä heidän suhteitaan. Itselleni Ping Pongin analysointi tästä näkökulmasta muistutti hyvin sen, miksi animeadaptaatio oli mulle ehdottomasti viime vuoden paras anime. Hahmosuhteet olivat ehdottomasti animen paras aspekti. Luento spoilasi pääasiassa kaiken, mutta toisaalta ohjelmakuvauksessakin luki, että ohjelma oli suunnattu niille, jotka olivat jo tutustuneet johonkin kolmesta Ping Pongin sovituksesta. Joka tapauksessa luennolla ei ilmeisesti ollut ketään, joka ei olisi ollut Ping Pongiin tutustunut.

-Reiska ja Tsuokari

2 kommenttia artikkeliin ”Desucon Frostbite 2015 – Niin paljon luentoja niin vähän aikaa

  1. Terve!

    Olen toinen PingPong-setin puhujista ja tahdoin vain täsmentää, että ohjelmakuvauksessamme tosiaan varoitimme jo etukäteen yleisöä juonipaljastuksista. Myös ohjelman alussa teimme tiedettäväksi, että kaikki mahdollinen spoilattava tultaisiin spoilaamaan ja että vielä ehtisi lähteä, mikäli ohjelmakuvaus oli mennyt ohi.

    Olisi ollut sääli, mikäli yleisöön olisi saapunut esimerkiksi joku vasta sarjan ekat jaksot katsonut, joten tahdoimme varmistaa, ettei niin käy. PingPong on ehdottomasti parhaiten nautittu, kun siitä tietää etukäteen mahdollisimman vähän!

    – Laorlan

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s