Mawaru Penguindrum – Kohtaloita, metroja ja pingviinejä.

Vuosi: 2011
Studio: Brains Base
Ohjaus: Kunihiko Ikuhara
Käsikirjoitus: Kunihiko Ikuhara, Takayo Ikami
Hahmodesign: Terumi Nishii
Musiikki: Yukari Hashimoto
Genret: Comedy, Mystery, Drama, Psychological

Kuvassa Himari, Kanba ja Shoma.
Kuvassa Himari, Kanba ja Shoma.

Sain tietää tämän animen olemassaolosta noin puolitoista viikkoa sitten, kun Yurikuma Arashin ensimmäinen jakso ilmestyi ja etenkin twitterin puolella keskustelu oli kovaa itse animesta sekä ohjaajasta Kunihiko Ikuharasta. Keskusteluissa nousi myös esille ohjaajan edelliset animet Revolutionary Girl Utena sekä Mawaru Penguindrum. Tietääkseni enemmän, mistä ihmiset puhuivat, päätin antaa Penguindrumille mahdollisuuden.

Penguindrum kertoo kahdesta veljeksestä, joilla on parantumattomasti kuolemansairas sisko. Eräänä päivänä heidän ollessa katsomassa pingviinejä heidän siskonsa kuolee, mutta herää eloon lahjapuodista ostamansa pingviinipäähineen voimalla. Päähineen sisällä elää ns. jalokiviprinsessa, joka pitää voimillaan heidän siskoaan elossa. Veljekset saavat tältä tehtäväkseen etsiä käsiinsä Penguindrumin, joka on (ehkä) Ringo-nimisen tytön käsissä. Mielestäni tarina on hyvin mielenkiintoinen animen loppuun asti. Se kertoo ja paljastaa asioita sopivissa paikoissa, mutta jättää suurimmat salaisuudet animen loppuun. Itselleni isoin ongelma Penguindrumin kanssa on, kuinka se yhdistelee huumoria ja vakavaa. Melko usein nämä toimivat hyvin tasapainoisesti, mutta välillä tuntui, että huumoria oli niin paljon, että ajattelin katsovani eri animea kuin, mitä se oli edellisessä jaksossa. Vakavat kohdat ovat erittäin hyviä ja tarina muuttuu loppua kohti melko synkäksi.

Vaikka nauroin tälle kohdalle, mielestäni tämän flashbackin huumori ei sopinut animeen lainkaan.
Vaikka nauroin tälle kohdalle, mielestäni tämän flashbackin huumori ei sopinut animeen lainkaan.

Aihe, joka pyörii Penguindrumin ympärillä koko ajan, on kohtalo. Onko ihmisen kohtalo täysin ennalta määrätty vai voiko hän valinnoillaan vaikuttaa omaan kohtaloonsa? Selkeintä symboliikkaa kohtaloon liittyen on se, että hahmot kulkevat metrolla paikasta toiseen. Aiheita ja teemoja on enemmän, mutta niitä käsitelläkseni joutuisin spoilaamaan enemmän tarinaa. Käsitellyt aiheet ovat myös hyvä syy rewatchata Penguindrum, koska mielestäni kyseessä on yksi niitä animeita, joista saa varmasti rewatchaamalla enemmän irti.

Hahmot siirtyvät metrolla paikasta toiseen.
Hahmot siirtyvät metrolla paikasta toiseen.

Penguindrumin päähahmoina toimivat veljekset Kanba ja Shoma sekä heidän siskonsa Himari. Kanba on välittävä ihminen ja tekee mitä tahansa, jotta hänen siskonsa voi elää. Kanballa on myös menneisyytensä takia naistennaurattajan maine, mikä myös liittyy tarinaan. Shoma on taas veljeksistä hieman viattomampi. Heidän siskonsa Himari on luonteelta iloinen ja yrittää positiivisuudella saada veljensä olemaan ajattelematta hänen sairauttaan. Viimeinen tärkeimmistä henkilöistä on Ringo, joka kantaa mukanaan päiväkirjaa, johon hänen sanojensa mukaan on kirjoitettu hänen kohtalonsa. Penguindrum kertoo asioita monen eri hahmon näkökulmasta ja käyttää erittäin paljon flashbackeja. Flashbackit selittävät paljon hahmojen nykytilannetta ja kertovat asioita, joista tulee relevantteja myöhemmin. Hahmoilla on paljon taustatarinaa, mikä teki vaikutuksen. Pidän hyvin paljon siitä, ettei ns. turhaa sisältöä ole, vaan kaikki sivujuonet liittyvät jotenkin kokonaiskuvaan.

Visuaalisesti Penguindrum on mielenkiintoinen anime. Se haluaa visuaalisilla valinnoilla kiinnittävän huomiota eri asioihin, eikä siksi välttämättä voida puhua animaattorien laiskuudesta, vaan kyseessä on enemmänkin taiteellinen valinta. Esim. tarinan kannalta turhat ihmiset nähdään samanlaisina kuin liikennemerkeissä. Kuten aiemmin myös mainitsin, taustoihin on piilotettu symboliikkaa. Penguindrumin upein kohta (eli survive strategy) toistetaan melkein 15 kertaa koko animen aikana, mutta mitä olen kuullut muualta, toisto kuuluu ohjaajan tyyliin, joten en usko, että sitä budjettisyistä olisi käytetty uudestaan (ellei kellään sitten ole tapaa todistaa tätä vääräksi). Pidän myös hahmodesigneista tosi paljon, enkä itse osaa ajatella niiden puolesta, että tämä olisi tullut vuonna 2011. Soundtrack on hyvä ja saattaisin ehkä kuunnella sitä myöhemmin enemmänkin. Molemmat OP:t ja ED:t ovat myös tosi hyviä.

Havainnollistava esimerkki väkijoukosta.
Havainnollistava esimerkki väkijoukosta.

Suosittelen Mawaru Penguindrumia lämpimästi. Se on ainutlaatuinen anime, jonka kaltaisia toivoisin tulevan jatkossa enemmänkin. Toivon vain kovasti, että ohjaaja Kunihiko Ikuharan uusi anime Yurikuma Arashi yltäisi samalle tasolle, mutta vain aika näyttää.

Lisätietoja:
http://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=12998
http://tvtropes.org/pmwiki/pmwiki.php/Anime/MawaruPenguindrum

-Reiska

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s