Taistelut tieteen luomassa maailmassa – Giant Robo: The Day the Earth Stood Still

Giant Robo: The Day the Earth Stood Still

Alkuperäinen nimi: Giant Robo: Chikyuu ga Seishi Suru Hi
-Käsikirjoitus ja ohjaus: Yasuhiro Imagawa
-Perustuu Mitsuteru Yokoyaman luomiin hahmoihin
-Musiikki: Masamichi Amano
-Päärooleissa: Kappei Yamaguchi, Sumi Shimamoto, Iemasa Kayumi, Shouzou Iizuka, Norio Wakamoto, Masashi Ebara, Shinji Ogawa
-Tuotanto: Mu Film, Mu Animation Studio, Jupiter Films, Phoenix Entertainment
-Pituus: 7 jaksoa
-Valmistusvuosi: 1992-1998
Genre: Toiminta, mecha

giant robo

Kun animeohjaaja Yasuhiro Imagawa oli suunnittelemassa omaa animaatiosarjaa sarjakuvapiirtäjä Mitsuteru Yokoyaman luomasta Giant Robo- hahmosta, asetettiin hänelle tiukat ehdot: Imagawa sai luvan käyttää henkilöhahmoina vain muutamaa kaikkein keskeisintä hahmoa alkuperäisestä sarjasta. Mitsuteru Yokoyaman hyväksynnällä Imagawa päätti kehittää omalaatuisen Giant Robo- sarjan, joka sisälsi lukuisia hahmoja Yokoyaman aikaisemmista sarjakuvista sekä kokonaan uuden tarinan. Näin sai alkunsa seitsemänosainen animaatiosarja Giant Robo: The Day the Earth Stood Still.

Tarina kertoo ihmiskunnasta, joka on ottanut suuren askeleen kohti ekologisempaa elämäntapaa uuden kierrätettävän energianlähteen, Shizuma Driven, ansiosta. Maailma ei kuitenkaan ole puhdistautunut konflikteista, sillä kaksi suurta järjestöä, maailmanvaltausta suunnitteleva Big Fire sekä yliluonnollisista eksperteistä koostuva kansainvälinen poliisijärjestö, käyvät jatkuvaa kamppailua keskenään. Yksi eksperteistä on 12- vuotias Daisaku Kusama, joka ohjaa suurta Giant Robo- taistelurobottia.

Kahden järjestön välinen kamppailu siirtyy kokonaan uudelle tasolle, kun poliisijärjestö ottaa suojaan professori Shizuman, joka pakenee mustan matkalaukun kanssa Big Fire- järjestöä. Mitä salaisuutta matkalaukku pitää sisällään ja miten se liittyy Shizuma Driveen ja traagiseen Bashitarllen tragediaan?

Giant Robo: The Day the Earth Stood Still on tarinaltaan kaukana alkuperäissarjasta mutta toimii silti erinomaisesti itsenäisenä teoksena. Sarjan tarina on sekoitus näyttäviä taistelukohtauksia, salaisia juonitteluja ja myös kiinnostavaa hahmonkehitystä. Tarina on alusta loppuun kiinnostava ja etenkin viimeiset jaksot nostavat jännityksen kattoon.

Sarjan hahmot tuovat valoa muuten synkkään tarinaan. Koska kaikki hahmot Daisakun, Giant Robon ja Big Fire- järjestön lisäksi, on lainattu muista Yokoyaman sarjoista, on hahmokaarti värikäs ja monipuolinen. Huumoria sarjaan tuovat etenkin väkivahva Tetsugyu sekä isällinen Taisou, jotka ovat toisilleen kuin veljiä, ja valavat paljon itsevarmuutta epäröivään Daisakuun. Tärkeitä hahmoja ovat myös Gin-Rei, salaperäisen menneisyyden omaava nuori nainen, älykäs tiedemies Gou sekä heidän päällikkönsä Shizuo Chuujou. Sarjan ääninäyttelijät onnistuvat töissään hyvin. Etenkin Daisakun roolista vastaava Kappei Yamaguchin ääni toi hahmoon lisää omaperäisyyttä.

Ulkoiselta toteutukseltaan sarja on tasaisesti laadukas ja muistuttaa usein aikakautensa animaatioelokuvia. Taistelukohtaukset näyttävät hyviltä ja hahmoanimaatio on persoonallista ja sujuvaa. Masamichi Amanon säveltämä musiikki toimii myös hyvin, vaikkei kokonaisuudessaan jääkään kuulijansa mieleen.

Giant Robo: The Day the Earth Stood Still on hyvä esimerkki teoksesta, joka poikkeaa esikuvastaan mutta pysyy onnistuneesti omillaan. Se on kertomus tieteen luomasta yhteiskunnasta ja sen arvaamattomista edesottamuksista. Sarjassa pohditaan paljon sitä, voiko onnellisuutta saavuttaa ilman uhrauksia. Jos jännittävät juonenkäänteet, kung fun inspiroimat taistelukohtaukset ja yhteiskunnalliset kysymykset kiinnostavat, on Giant Robo: The Day the Earth Stood Still katsomisen arvoinen kokemus.

Kirjoittanut: Ode an der Freude

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s