Klassikkorobotin ruostumaton henkiinherääminen – arvostelussa Tetsujin nro.28

Tetsujin nro.28

-Alkuperäinen nimi: Tetsujin nijuuhachi-gou
-Ohjaus ja käsikirjoitus: Yasuhiro Imagawa
-Perustuu Mitstuteru Yokoyaman samannimiseen sarjakuvasarjaan vuosina 1956-1966
-Musiikki: Akira Senju
-Päärooleissa: Motoko Kumai, Shigeru Ushiyama, Minoru Inaba, Yuuji Mikimoto, Rie Ishizuka
-Tuotanto: Genco, Palm Studio
-Genre: Seikkailu, toiminta, mecha
-Pituus: 26 jaksoa
-Valmistuvuosi: 2004

T28

Toisesta maailmansodasta on kulunut kymmenen vuotta. Tappion kokeneen Japanin talous on kehittynyt hurjaa vauhtia, mikä on lopulta nostanut maan takaisin jaloilleen. Sodan luomat varjot eivät kuitenkaan ole vielä hälvenneet. Tämän saa kokea 10- vuotias salapoliisi Shoutarou Kaneda, joka erikoisten olosuhteiden kautta tapaa edesmenneen isänsä luoman sotarobotin, Tetsujin nro 28:n. Tästä alkavat uudet seikkailut, joiden aikana Shoutarou oppii ystävystymään Tetsujinin kanssa ja ymmärtämään paremmin aseiden merkityksen, niin hyvässä kuin pahassakin.

Tetsujin nro. 28 on vuonna 2004 ilmestynyt animaatiosarja, joka on uudelleenkerronta Mitsuteru Yokoyaman samannimisestä sarjakuvasarjasta vuodelta 1956, jota julkaistiin Kobunsha- kustantamon Shounen- lehdessä kymmenen vuoden ajan. Vuoden 2004 version on ohjannut Yokoyaman ihailijaksi itseään kutsunut Yasuhiro Imagawa, joka ohjasi myös 1990- luvulla animaatiosarjan Yokoyaman toisen luomuksen, Giant Robon, pohjalta.

Imagawan ohjaama Tetsujin nro.28 kunnioittaa alkuperäisen sarjakuvan henkeä ja ulkoasua. Se käsittelee myös paljon Shoutaroun ajatusmaailmaa ja käsityksiä siitä, voiko asetta käyttää myös hyviin tarkoitusperiin. Näin vanha klassikko toimii hyvin myös nykyaikana jäämättä vanhojen sukupolvien varjoihin.

Tetsujin nro.28 koostuu tarinoista, jotka ovat useimmiten kahden tai kolmen jakson pituisia. Niissä käydään mielenkiintoisesti läpi kertomuksia salaisista kokeista, joita sarjan hahmot ovat joutuneet tekemään pyrkiäkseen kääntämään toisen maailmansodan Japanin voitoksi. Vanhat rikokset jäävät kuitenkin kummittelemaan vuosienkin jälkeen. Nämä kertomukset on toteutettu kiinnostavasti, joskin muutamat loppuratkaisut voivat mennä yli katsojan ymmärryksen. Sarjassa on kuitenkin muutamia nerokkaita viittauksia myös oikeisiin historiallisiin tapahtumiin. Jokainen kertomus pitää katsojansa otteessaan eikä siten tuota tälle pettymystä.

Sarjan hahmokaarti on mielenkiintoinen ja värikäs. Määrätietoisen Shoutaroun lisäksi hänen rinnallaan seikkailevat iloinen ja rento poliisipäällikkö Outsuka, tämän kevytmielinen mutta älykäs sihteeri Takamizawa, suuren raskasmetalliyrityksen johtaja, professori Shikishima sekä omaa polkuaan etenevä, ovela ja Tetsujin nro.28:lle kostonjanoinen Kenji Murasame. Hahmokehitystäkin tapahtuu, vaikka esimerkiksi Shikishima toimii usein järkensä vastaisesti. Sarjan ääninäyttelijät ovat onnistuneet tuomaan lisää eloa lupaaviin hahmoihin.

Sarjan ulkoinen toteutus lähentelee erinomaista, joskin animaation laatu vaihtelee jyrkästi jaksoittain. Akira Senjun säveltämä orkesterimusiikki on kuitenkin tärkeä tekijä, joka nostattaa monien kohtausten tunnetilaa merkittävästi. Parhaimmillaan sarja on yhtä laadukas kuin animaatioelokuva.

Tetsujin nro.28 sopii kaikille puhtaan seikkailun, piristävien henkilöhahmojen sekä steampunk- tyyliä mukailevien robottien ystäville. Se sopii hyvin myös sodasta ja sen seurauksista kiinnostuneille katsojille. Tetsujin nro.28 on klassikko, joka kestää ruostumatta monta vuosikymmentä.

Kirjoittanut: Ode an der Freude

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s