Rautasankareita, scifiä ja historiallisia käänteitä – Mitsuteru Yokoyaman työn hedelmät

Kirjoittanut: Ode an der Freude

Mitsuteru Yokoyama , yksi 1900- luvun tunnetuimmista sarjakuvapiirtäjistä, oli tunnettu laajasta tuotannostaan, joka käsitti niin tieteistarinoita, supersankareita ja jopa historiallisten tapahtumien sarjakuvaversioita. Mitkä teokset tekivät hänestä tunnetun ja miten hän vaikutti myöhempiin vuosikymmeniin?

Mitsuteru Yokoyama sylissään pienikokoinen Tetsujin 28.
Mitsuteru Yokoyama sylissään pienikokoinen Tetsujin 28.

Yokoyama syntyi Koben kaupungissa 18.kesäkuuta 1934. Hän kiinnostui sarjakuvapiirtäjän urasta lukioikäisenä tutustuttuaan Osamu Tezukan sarjakuvateokseen ”Metropolis”. Tämän jälkeen hän keskittyi paljon piirtämiseen koulun ja työnteon ohella. Hän onnistuikin kiinnittämään Tezukan huomion ensimmäisellä sarjakuvallaan, ”Otonashi no Kenillä”. Tämän jälkeen, vuonna 1955, hän aloitti ensimmäisen lehdessä julkaistavan sarjansa, Shirayuri Koushinkyokun, joka ilmestyi Shoujo- nimisessä lehdessä. (1)
Yokoyaman kolmas sarjakuva vuodelta 1956 oli kuitenkin jotain ennennäkemätöntä, josta tuli hänen tunnetuin luomuksensa. Kyseessä oli Tetsujin 28 (Tetsujin nijuuhachi-gou), kertomus toisen maailmansodan jälkeisestä Japanista, jossa nuori salapoliisi Shoutarou Kaneda joutuu erikoisiin seikkailuihin edesmenneen isänsä rakentaman Tetsujin 28- nimisen taistelurobotin kanssa. Sarja saavutti suosiota sekä sarjakuvana että lukuisina animaatiosarjoina. Tetsujin 28 ilmestyi samana vuosikymmenenä kuin Osamu Tezukan tunnettu robottisarjakuva Astro Boy (1,2), jonka katsotaan aloittaneen Japanissa ihmisrobotiikan aikakauden (3).

tetsujin28_33
Tetsujin 28 oli Yokoyaman läpimurto ja hänen tunnetuimpia teoksiaan. Kuvassa Shoutarou Kaneda ja taistelurobotti Tetsujin 28.

Yokoyama julkaisi tämän jälkeen lukuisia erilaisia sarjakuvia perustettuaan ensin Hikari Production- yrityksen vuonna 1964. Hän loi vuosina 1967 kaksi supersankaria, Giant Robon ja Akakagen. Tetsujin 28:n tavoin myös Giant Robo oli suuri taistelurobotti, mutta heidän välillään oli pieni ero: Giant Robo oli kone, joka ”totteli vain sankaria” (4) kun taas Tetsujin 28 oli toista maailmansotaa varten kehitetty ase, jonka hyvyys riippui täysin tämän ohjaajasta. Akakage puolestaan oli feodaaliajan Japanissa elävä ninjasoturi. (5)
1960- luku oli myös ensimmäisten taikatyttögenreen luokiteltavien sarjakuvien aikaa. Ensimmäinen varsinainen taikatyttösarjakuva oli Fujio Akatsukan Himitsu no Akko (6), mutta myöhemmin vuonna 1966 ilmestyivät Mitsuteru Yokoyaman sarjakuvat Sally the Witch (Mahoutsukai Sally) ja vuotta myöhemmin Princess Comet (Comet- san) (7,8). Sally the Witchin animaatiosovitus oli ensimmäinen taikatyttögenreen kuuluva animaatiosarja. (7)
Yokoyama oli tunnettu myös tieteisseikkailuistaan Babel II (1971) ja Mars (1976). 70- luvulla Yokoyama alkoi myös tehdä sarjakuvasovituksia Kiinan ja Japanin historiallisista tapahtumista: vuosina 1971 – 1986 ilmestyi Sangokushi, joka kertoo Kiinan kolmen kuningaskunnan aikakaudesta vuosina 220 – 280 (9,10). Toinen Yokoyaman historiallinen sarjakuvasovitus oli Suikoden (alkuperäiseltä nimeltään Shui hu Zuan, tunnetaan englanniksi nimellä The Water Margin), joka kertoo Song- dynastian aikaisista ylempää auktoriteettiä vastustavista ihmisistä (10). Yokoyaman tuotannon suosiosta kertoi muun muassa se, että Sangokushin animaatioversio, nimeltään Yokoyama Mitsuteru Sangokushi, voitti Japanin Animaatioyhdistyksen järjestämän myöntämän palkinnon vuonna 1997 (1).

Yokoyaman historiallinen Sangokushi- sarjakuva ilmestyi vuosina 1971-1986 kuudenkymmenen kokoomakirjan verran.
Yokoyaman historiallinen Sangokushi- sarjakuva ilmestyi vuosina 1971-1986 kuudenkymmenen osan verran.

Yokoyama kuoli 15. huhtikuuta 2004 kotonaan saamiinsa palovammoihin 66- vuotiaana, vain viikko uuden Tetsujin 28- animen alkamisesta (10, 15). Hänen teoksensa ovat säilyttäneet arvokkuutensa Japanin sarjakuva- ja animaatioteollisuuden historiassa. Hän on inspiroinut muun muassa sarjakuvapiirtäjiä Hirohiko Araki, Katsuhiro Outomo ja Naoki Urasawa, joista kaksi jälkimmäistä ovat lainanneet paljon nimiä Tetsujin 28:n hahmoilta. (1) Kenties kaikkein erikoisin vaikutus Yokoyaman tuotannolla oli animaattori Yasuhiro Imagawaan, joka tunnetaan muun muassa kungfu- elokuvien inspiroimasta animaatiosarjasta Mobile Fighter G Gundam (Kidou Butouten G Gundam, 1994-1995) (12). Imagawan on sanottu olevan Yokoyaman ihailija (13), ja hän onkin ohjannut animaatiosarjat Tetsujin 28:sta ja Giant Robosta. Hänen sovituksistaan ensimmäinen oli Vuosina 1992 – 1998 julkaistu seitsemänosainen Giant Robo the Animation: The Day the Earth Stood Still (Giant Robo the Animation: Chikyuu ga Seishi Suru Hi). Se perustui täysin mangasta poikkeavaan tarinaan, johon oli sekoitettu paljon hahmoja Yokoyaman aikaisemmasta tuotannosta, kuten Tesujin 28:sta, Babel II:sta sekä Suikodenista (13,14). Tämä ratkaisu syntyi, kun Imagawalle annettiin oikeus käyttää alkuperäisestä Giant Robosta ainoastaan muutamaa keskeistä hahmoa. Kun Imagawa ehdotti tekevänsä kokonaan uudenlaisen animaatiosovituksen Yokoyaman aikaisempaa tuotantoa hyödyntäen, oli Yokoyaman vastaus myöntävä (13). Giant Robo: The Day the Earth Stood Still on saavuttanut klassikon maineen ja on lähes yhtä tunnettu kuin alkuperäinen sarjakuva.

Giant Robo: The Day the Earth Stood Still poikkeaa suuresti alkuperäissarjasta, mutta on saavuttanut klassikkoteoksen maineen.
Giant Robo: The Day the Earth Stood Still poikkeaa suuresti alkuperäissarjasta, mutta on kuitenkin saavuttanut klassikkoteoksen maineen.

Imagawa ohjasi myös vuoden 2004 animaatioversion Tetsujin 28:sta (15). Sarja keskittyi alkuperäissarjakuvaa enemmän Shoutaroun ajatusmaailmaan sekä sodan yhteiskuntaan jättämiin haavoihin. Sarja oli kuitenkin ulkoasultaan uskollinen sarjan hengelle ja aikakaudelle.
Mitsuteru Yokoyama on nimi, joka on jäänyt pysyvästi Japanin sarjakuva- ja animaatioteollisuuden historiaan. Onnistuuko Yasuhiro Imagawa tekemään Yokoyaman nimelle kunniaa Giant Robosta ja Tetsujin 28:sta tekemillään animaatiosovituksilla? Näitä kysymyksiä käydään läpi kahdessa seuraavassa arvostelussa.

Lähdeluettelo:
1. Mitsuteru Yokoyama. Wikipedia (englanniksi). Muokattu viimeksi 25.elokuuta 2014. http://en.wikipedia.org/wiki/Mitsuteru_Yokoyama#cite_note-2

2. Astro Boy. Wikipedia (englanniksi). Muokattu viimeksi 6.lokakuuta 2014.
http://en.wikipedia.org/wiki/Astro_Boy

3. Astroboyn aika (Le Siecle d’Astoboy). Ohjannut Marc Caro ja Etienne Barral. Dokumentti vuodelta 2008. Tiedot dokumentin sisällöstä: Yle Teema
http://yle.fi/vintti/yle.fi/teema/ohjelmat/juttuarkisto/astroboyn-aika.html

4. Giant Robo. Wikipedia (englanniksi). Muokattu viimeksi 18.lokakuuta 2014¨
http://en.wikipedia.org/wiki/Giant_Robo

5. Akakage. Wikipedia (englanniksi). Muokattu viimeksi 5.lokakuuta 2014.
http://en.wikipedia.org/wiki/Akakage

6. Himitsu no Akko-chan. Wikipedia (englanniksi). Muokattu viimeksi 23.kesäkuuta 2014.
http://en.wikipedia.org/wiki/Himitsu_no_Akko-chan

7. Sally the Witch. Wikipedia (englanniksi). Muokattu viimeksi 19.heinäkuuta 2014.
http://en.wikipedia.org/wiki/Sally_the_Witch

8. Princess Comet. Wikipedia (englanniksi). Muokattu viimeksi 20.toukokuuta 2014.
http://en.wikipedia.org/wiki/Princess_Comet

9. Sangokushi (manga). Wikipedia (englanniksi). Muokattu viimeksi 22.kesäkuuta 2014.
http://en.wikipedia.org/wiki/Sangokushi_(manga)

10. Sānguó yǎnyì. Wikipedia (suomeksi). Muokattu viimeksi 8.maaliskuuta 2013.
http://fi.wikipedia.org/wiki/S%C4%81ngu%C3%B3_y%C7%8Eny%C3%AC

11. Shui hu zhuan. Wikipedia (suomeksi). Muokattu viimeksi 29.heinäkuuta 2014.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Shui_hu_zhuan

12. Mobile Fighter G Gundam. Wikipedia (englanniksi). Muokattu viimeksi 12.lokakuuta 2014.
http://en.wikipedia.org/wiki/Mobile_Fighter_G_Gundam

13. Giant Robo (OVA), production. Wikipedia (englanniksi). Muokattu viimeksi 3.heinäkuuta 2014.
http://en.wikipedia.org/wiki/Giant_Robo_(OVA)#Production

14. Behind the Night’s Illusions – the characters of Giant Robo: the Animation. Anime Jump. Alkuperäinen julkaisu vuonna 1999, julkaistu internetissä 13.heinäkuuta 2003.
http://web.archive.org/web/20030713151326/http://animejump.com/giantrobo/index2.html

15. Tetsujin 28-go (2004 TV Series). Wikipedia (englanniksi). Muokattu viimeksi 22.maaliskuuta 2013.
http://en.wikipedia.org/wiki/Tetsujin_28-go_(2004_TV_Series)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s