Cross Ange: Tenshi to Ryuu no Rondo – Miten meni näin niinku omasta mielestä?

Arvio: Cross Ange: Tenshi to Ryuu no Rondo
Vuosi: (2014-2015)
Studio: Sunrise
Jaksot: 25
Ohjaus: Yoshiharu Ashino
Käsikirjoitus: Tatsuto Higuchi
Genret: Action, Mecha, Sci-fi,

Kuvassa Ange.
Kuvassa Ange

Päädyin katsomaan Cross Angea pääasiassa siksi, koska ihmiset puhuivat siitä twitterissä. Reaktiot olivat melko vaihtelevia. Vilkaistuani animen pv:tä se vaikutti ihan mielenkiintoiselta ja päätin antaa sille mahdollisuuden – voidakseni kysyä itseltäni useita kertoja miksi.

Cross Ange sijoittuu maailmaan, jossa ihmiset hallitsevat manan käytön. Ne ihmiset, jotka eivät pysty käyttämään manaa, eristetään yhteiskunnasta. Näistä ihmisistä käytetään nimitystä Norma. Animen päähenkilö prinsessa Angelise paljastuu kruunajaispäivänään Normaksi, jolloin häneltä evätään oikeus kruunuun ja hänet lähetetään saarelle, jossa hän joutuu muiden Normien kanssa taistelemaan maata vastaan hyökkääviä lohikäärmeitä vastaan.

Animen kolme ensimmäistä jaksoa ovat huomattavasti muita jaksoja synkempiä ja siksi niitä katsoessa tuntui kuin olisin katsonut täysin eri animea. Huomattavin muutos on Angen hahmo, joka kolmannen jakson lopussa muuttuu aivan täydellisesti. Pääasiassa, mitä jaksot 4-25 tarjoaa, on huonoa mecha-animea. Mitään oikeasti omaperäistä ei hirveämmin ole, vaan kliseisiä ’’vihollinen ei ollutkaan sitä, mitä luulin’’ ja muuta vastaavaa on tosi paljon. Toteutus kohtauksissa oli välillä niin huonoa, että en loppupuolella voinut ottaa Cross Angea enää tosissani. Välillä oli myös asioita, jotka saivat raapimaan päätä ja miettimään, oliko tällä jokin pointti.

En olisi itse voinut paremmin tuota ilmaista.
En olisi itse voinut paremmin tuota ilmaista.

ANN:n Hope Chapman sanoi Cross Angea misogyynisimmäksi animeksi, jonka on ikinä nähnyt. Omasta mielestäni Cross Ange on erittäin misogyyninen ajatellen, kuinka paljon naisiin kohdistuvaa fyysistä ja seksuaalista väkivaltaa sekä ihan puhdasta hyväksikäyttöä se sisältää. Typeräähän noissa kohdissa on lähinnä se, että niitä käytetään lähinnä vain shokkiarvona, eikä niissä ole mitään oikeaa pointtia.

Mikään ei sano niin vahvasti ''edgymaster'' kuin fistaus.....MITÄ?!
Mikään ei sano niin vahvasti ”edgymaster” kuin fistaus…..MITÄ?!

Outoa kyllä, Cross Angessa on huumoria ja yksi running gag. Huumori nauratti huomattavasti vähemmän kuin huonosti toteutetut kohtaukset, ajoittainen dialogi tai animaation laatu. Huumori itse asiassa jopa pilasi minulle yhden hahmon täysin, koska sitä pidettiin suurimman osan ajasta naurun alaisena. Koko animen paras vitsi on sen romanssi. Animessa, jonka henkilöistä 90% on naisia ja joka sisältää suhteellisen paljon yuria, on siltikin ’’kanon-hetero-shippi’’. Ainut syy, miksi se on olemassa, on se, että saadaan miespäähenkilö (Tusk) pidettyä mukana loppuun asti. Running gagina toimii se, että aina, kun Tusk kaatuu, hän kaatuu kasvot Angen haarusiin päin. Nauroin tälle vitsille täsmälleen nolla kertaa.

Itadakimasu!
Itadakimasu!

Hahmoista on mainittava, että suurin osa on omanlaisiaan persoonia, mutta en pitänyt suurinta osaa hahmoista kovin mielenkiintoisina. Ainut syy, miksi pidän Angesta, on se, että hän on badass-protagonisti. Hahmojen väliset suhteet Cross Ange hoitaa siedettävästi. Hildan, Chrisin ja Rosalien välinen suhde on huomattavasti mielenkiintoisempi kuin Angen ja miespäähenkilö Tuskin välinen suhde.  Animessa on myös suoraan sanoen paskoja hahmoja, kuten Angen sisarukset. Ne ottivat päähän erityisesti siksi, että olivat aatelisia ja täysin kädettömiä. Pääpahis (Embryo) on taas sekoitus Sephirothia ja SAO:n keijukuningas Molestius Asuniusta (en muista/jaksa etsiä nimeä) eli toisin sanoen kävelevä klisee.

Animaation laatu on animessa hyvin vaihtelevaa. Taistelukohtaukset ovat ajoittain tosi hyvännäköistä. Joissain taisteluissa voi nähdä jopa luodinreikiä, kun lohikäärmeitä ammutaan ja veri lentää hienossa kaaressa. Välillä taas ei ollut varaa animoida kohtauksia, joiden tulisi olla shokeeraavia, kuten joukkoteloitus, jossa ihmiset vain kaatuvat. Mechadesigneista ja hahmosuunnittelusta pidin tosi paljon ja ne oli ylivoimaisesti paras asia koko animessa (ei sillä, että siihen hirveästi vaadittiin). Soundtrack on ihan hyvä, mutta melko unohdettava. Mitä erityistä mainittavaa on musiikissa, niin osuudet, joissa Ange laulaa, ovat tosi hyviä. OP- ja ED-biiseistä pidin eniten ekasta OP:stä ja sitä on tullut kuunneltua jonkin verran.

Näitä mechoja katselee mielellään.
Näitä mechoja katselee mielellään.

Jäljellä onkin enää ratkaisevat kysymykset. Onko Cross Ange parempi kuin samaan aikaan loppunut Aldnoah.Zero ja kannattaako Cross Ange katsoa? Aldnoah.Zero on animena huomattavasti paremmin kirjoitettu kuin Cross Ange, mutta toisaalta Cross Ange oli huomattavasti viihdyttävämpi tekele kaikessa huonoudessaan. Kummankin animen loppu on roskaa. Jos pitäisi jompaakumpaa suositella, en suosittelisi kumpaakaan. Cross Ange oli visuaaleiltaan välillä siisti, mutta yritä sitten nauttia siitä, kun ohjaaja ja käsikirjoittaja kusevat molempiin silmiisi (on pakko räpyttää hieman voimakkaammin). Muutamilla muutoksilla Cross Ange olisi ollut huomattavasti parempi anime, mutta kun ei, niin ei. Kaikki shokkiarvokin on melkein täysin turhaa. Älkää katsoko tällaista paskaa.

Reiska kiittää ja kuittaa. Kuvassa ''ihana Embryo-sama''.
Reiska kiittää ja kuittaa. Kuvassa ”ihana Embryo-sama”. 
Reiska
Reiska

3 kommenttia artikkeliin ”Cross Ange: Tenshi to Ryuu no Rondo – Miten meni näin niinku omasta mielestä?

 1. Tekstissä on muutamia suoranaisia virheitä ja muutamia väärinkäsityksiä. Ensinäkään ohjaaja Ashinoa on turha syyttää sillä ymmärtääkseni Fukuda Mitsuolla oli suurin vaikutusvalta teoksen suuntaan lähes joka osa-alueella. Toiseksi Cross Angen ymmärtäminen vaatii aikalailla avointa huumorintajua ja pitkäaikaista kokemusta animen katsomisesta sekä otakukulttuurista, sillä juuri sellaiselle yleisölle se on tarkoitettu.

  Teos selkeästi on parodia, eikä sitä kuulukkaan ottaa vakavasti sillä sen kliseet ovat tarkoitushakuisia. Siksi ihemetteln kommentteja arvostelussa ”pitäisikö tämä ottaa vakavasti” tai ”oli täynnä kliseitä”. Eräs esimerkki on juuri Embryo, joka on tahallaan mallinnettu fedorapäisten ”waifuni pitää olla neitsyt” anonyymien itsensä kuvitteellisen persoonan kaltaiseksi karikatyyriksi. Animessa on lisäksi jonkin verran referenssihuumoria, mitä voi olla erittäin vaikeakin huomata, mikäli ei ole tutustunut esimerkiksi Fukudan aiempiin teoksiin tai yleisesti suureen määrään animea.

  Koko sarja on Fukudan tekemä vitsi, jolla tehdään parodiaa geneerisyydestä ja tyhmistä juonikuvioista. Tästä on esimerkkinä sinunkin esiinnostama Aldnoah Zero, joka tekee paljon samoja asioita Cross Angen kanssa, mutta tekee ne oikeasti tosissaan. Päähenkilöt jotka voittavat kaikki ongelmansa ja selviävät kuin ihmeen kaupalle (vertaa Inaho S1 lopetus ja Momokan paistinpannu) tai tyhmien deus ex machina tempausten avulla (kaikki Aldnoahin tappelut). Suosittelen kesällä Desuconissa menemään kuuntelemaan kolmen viisaan naisluennoitsijan Cross Ange paneelia, jossa varmasti avataan monia asioita ja näkökulmia.

  Enkä vättämättä ANN:n arvosteluista ottaisi liiaksi oppitunteja tasa-arvo rikkomuksista animessa, sillä se usein päättyy vain virhetulkintaan. Hope Chapmanilla ja monella muullakin länsimaalaisella (etenkin ANN:n arvostelijoilla) on varsin rajallinen ymmärrys japanilaisesta kulttuurista ja huumorista. Ja vaikka heillä olisikin parempi kuva asioista on silti syytä pysähtyä hetkeksi pohtimaan sarjan ”misogyynisyyttä”. Jos pysähdymme hetkeksi miettimään sarjan mieskuvaa on sekin aika negatiivinen. Käytännössä ainoat mieshahmot, jotka sarjassa nähdään ovat joko pahoja tai yksinkertaisia. Tusk on harmiton, joskin melko yksinkertainen, Angen velipoika on yksinkertaisesti vallanhimoinen murhaajajäbä ja Embryota nyt tuskin tarvitsee erikseen mainita. Kyse on vain siitä miten haluaa tulkita sarjan sukupuolikuvia. Loppujen lopuksi sarjan viesti oli siinä, että naiset pystyivät itsenäisesti ratkaisemaan maailman ongelmat ja elämään ilman miehiä. Varsinaista misogynismiä.

  Cross Ange ei vihaa naisia – se vihaa ihan kaikkia ihmisiä. Se tekee pilkkaa kaikesta ja kaikista. Se vaatii sen, että katsoja osaa nauraa melko obskyyrille camp-huumorille. Cross Angesta nauttii helposti, jos tykkää triggeröivästä ja raivostuttavasta huumorista eikä ota itseään tai sarjaa liian vakavasti.

  Tykkää

  1. Vaikka kyseessä ehkä onkin parodia, en usko, että kirjoittaisin siitä eri tavalla. En yleisesti nauti genrestä edes animen ulkopuolella. Jos se on tarkoitetusti paskaa, niin se on paskaa. Ei siitä pääse mihinkään, enkä usko, että muuttaisin mieleni, vaikka olisin tutustunut Fukudan teoksiin.

   -Reiska

   Tykkää

   1. Kyseessä on täysin varmasti parodia, mutta en toki kiistä etteikö se onko se hauska vai ei jakaisi vahvasti mielipiteitä. Cross Ange vaatii aikalailla avointa huumorintajua, jossa voi nauraa sille miten kasuaalisti typeriä juonenkäänteitä tehdään. Ja vaikka ylhäällä mainitsinkin asiasta niin en kuitenkaan halua mitenkään korostaa Fukudan aiempien tuotantojen merkitystä Cross Ange kokemuksen kannalta, siitä vain löytää uuden tason huomata, että jätkä tykkää toistaa samat asiat sarjasta toiseen (mm. openingit vs Gundam SEED openingit).

    Paska on paskaa oli se missä paketissa tahansa ja olen aivan samaa mieltä, että Cross Angen tarina on vakavasti otettuna tarinallisesta perspektiivistä aivan samaa shaibaa mitä Black Bulletit, Aldnoah Zerot ja SAOt sun muut edustavat. Näistäkin sarjoista jokaisessa nautittavuus tulee muualta kuin hyvästä tarinasta.

    Parodia ja camp-huumori ovat huumorln ala-kategorioita, jotka perinteisesti jakavat mielipiteitä. Pointtina kuitenkin oli se, että Cross Angea ei koskaan oltu tehty vakavissaan eikä sitä kannata katsoa vakavalla naamalla muuten loukkaantuu ja pahoittaa mielensä jokaisesta asiasta. Teos oli tarkoitettu naurettavaksi, mutta se esittää kaikki nämä naurettavuudet vakavalla naamalla niin kuin SAOn tarinankerronta konsanaan.

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s