”Kaikilla on paska maku”

Asiahan, hyvä lukija, on näin, että meikäläinen kirjoitti pienen ”rantin” samantyyppisestä aiheesta jo aiemmin, ja on aika joulun kunniaksi hieman avata tätä mielipidettä. Miksi kaikilla on muka paska maku? Haastatko riita? Ei, en haasta, mutta asiapa sattuu näin olemaan. Aloitetaan siis aivan alusta.

Maailmamme on täynnä tuhansia eri anime- ja mangasarjoja, ja niiden myötä myös miljoonia harrastajia ja faneja. Siinä missä kaikki onkin animeyhteisössämme oikein hyvin, ja kaikki tulevat toimeen keskenään, on tässäkin yhteisössä oma syöpänsä. Maailmasta löytyy hyvin vähän porukoita joihin ihmiset voivat ottaa osaa ilman kiusatuksi tai syrjityksi tulemisen pelkoa, mutta animepiirit ovat yksi näistä, joissa pelkoa ei ole. Tai näin olisi, jollei yhteisössämme piilisi näitä kyynisiä ihmisiä jotka ottavat elämäntavoitteekseen haukkua toisia sen perusteella mitä sarjaa he katsovat.

igivenofucks

Miksikö asia on niin suuri ongelma? Simppeliä. Anime, kuten kaikki muukin, on ajanviete ja sen on tarkoitus tuottaa iloa elämäämme. Anime on kehittynyt paljon vuosien varrella, ja paljon on muuttunut, joten myös erilaisia sarjoja on tuhansia. Siksi nykyään on mahdotonta olla yksimielisiä siitä, mitkä sarjat ovat hyviä, ja mitkä eivät. Toisiin ihmisiin vetoaa toisenlainen sarja, toisiin toinen. Toiset pitävät Hetaliasta, toiset Clannadista.

Mielipidevapaus on seuraava asia mihin moni luultavasti vetoaa. Totta kai teillä on täysivaltainen oikeus omaan mielipiteeseenne, mutta onko siitä pakko kiusata muita? Miksi pitää mennä sanomaan, että sarja josta toinen pitää on täyttä paskaa? Sehän on vain teidän mielipiteenne, ei se oikeuta teitä satuttamaan toisia, ja alistaa heidän mielipiteitään, sillä samat mielipideoikeudet heilläkin on. Jos joku pitää esimerkkinä sarjasta ”Sword Art Online”, täytyykö hänet haukkua siltä seisomalta weeabooksi? Ai täytyy? Mutta miksi? Jos hän sattuu pitämään kyseisestä sarjasta, ei se tarkoita että hänessä mitään sen erityisempää on.

Fakta on, että eri ihmiset katsovat animea eri syistä. Toiset katsovat, koska haluavat kuluttaa aikaansa, toiset koska pitävät tarinoista, toiset koska pitävät taiteellisista suorituksista. Jokainen omaa omat syynsä, ja tämän takia ei ketään tulisi haukkua. Syy miksi otan tämän esille, on se, että monet ihmiset jotka luokittelevat itsensä niin sanotuiksi ”oikeiksi harrastajiksi”, eli niiksi jotka ymmärtävät tarinan ja arvioivat sarjoja, eivätkä ainoastaan katso niitä koska pitävät siitä tai haluavat kuluttaa aikaansa, ovat niitä, jotka sanovat ja haukkuvat niitä, jotka vain katsovat sarjaa siksi että pitävät siitä. He voivat sanoa tämän, koska puntaroivat ja tulkitsevat sarjat syvällisemmin kuin muut katsojat. Mutta vaikka kuinka paljon tulkitsisi, asia on niin, että toiset välttämättä eivät, ja heitä ei kiinnosta kuulla teiltä negatiivisia mielipiteitä.

muttaloliaeikiinnosta

Joskus joku saattaa jopa täysin huomaamattaan sanoa negatiivisia mielipiteitä sarjasta, ja tämä voi loukata monia. Siksi kehotankin miettimään tarkkaan miten puhut sarjasta erilaisille harrastajille. Mutta yksinkertaisuudessaan, aivan sama mistä sarjasta kukin pitää, ei sillä ole mitään väliä, koska joku kuitenkin vihaa lempisarjaasi. Pidit sitten Amnesiasta, Clannadista, Hetaliasta, Shingeki No Kyojinista, Sword Art Onlinesta tai vaikka Boku No Picosta, fakta on se, että joku vihaa sitä kuitenkin. Joten toivon tämän ranttauksen avaavan edes ajatuksia päissänne ja miettimään, miten asian laita on, ja kannattaako toisille mainita kaikesta, mikä ei itseään heidän katsomissaan sarjoissa miellytä. Sillä loppuviimein, ”Everybody has shit taste”.

Joona-tan
Joona-tan

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s