Aicon 2016 tapahtumareportaasi

Kuulimme Aiconista ensimmäisen kerran, kun Twitterin kautta löysimme tapahtuman mesenaatti-kampanjan. Tapahtuma herätti nopeasti mielenkiinnon, koska vastaavanlaista conitapahtumaa ei ole aikaisemmin tullut vastaan. Jäimme innolla odottamaan tapahtumaa. Pian olikin lokakuu ja oli aika käydä vilkaisemassa millainen tapahtuma on kyseessä.

Tapahtumapaikka ja järjestelyt

Aiconin tapahtumapaikkana toimi Verkatehdas, jossa on aiemmin järjestetty Cosvision-niminen Cosplay-tapahtuma. Sisältä verkkatehdas oli sopivankokoinen sille määrälle ihmisiä, joita Aiconissa viikonlopun aikana kävi. Ihmisillä oli tilaa hengittää. Opastus toimi erinomaisesti, joten jokaiseen paikkaan löysi helposti. Olin aluksi vähän pelokas sen suhteen, että kirpputori oli isoimman tilan ja myyntipöytäsalin välisessä tilassa, mutta kyseinen järjestely toimi kuitenkin.

Vip-lipun hankkineiden vip-tila oli aika mielenkiintoinen käytäntö. Itselleni ei tule mieleen ainuttakaan conia, joissa tällainen käytäntö olisi. On mielenkiintoista nähdä, päättääkö jokin toinen coni kokeilla sitä. Vip-eduista on paha sanoa mitään, koska ne olivat tarkoitettu vain vip-lipun ostaneille.

Isoin ongelma, minkä näin tapahtuman järjestelyissä, oli se, ettei tapahtuma näkynyt ulospäin mitenkään. Ulkona ei ollut sellaista isoa kangasta tai mitään, mistä joku näkisi saapuneensa oikeaan paikkaan.

aicon-2016-1-of-101

Ohjelma

Koska en oikein ole perehtynyt hirveästi aasialaiseen muotiin ja musiikkiin, tuli valittua ohjelmia sen mukaan, mikä vaikutti mielenkiintoiselta. Mitään ennakko-odotuksia ei hirveästi ollut, joten ohjelmissa tuli käytyä avoimin mielin. Musiikkiaiheisiin ohjelmiin lähdin etsimään uutta kuunneltavaa ja onnistuin siinä. Luento-ohjelmat, joissa kävin olivat todella aloittelijaystävällisiä, kuten Aiconin tiedotusvastaava Petri ’’KmyBeat’’ Jääskeläinen kertoi meille podcastissa. Olin myös iloinen, että kaikissa ohjelmissa riitti väkeä.

Ensimmäinen saliohjelma, missä tuli käytyä, oli Welcome to Harajuku!-muotinäytös. Koska muoti ei ole alaani, niin sanon vain, että asut olivat todella upeita. Muotinäytös oli oikein hyvä, vaikkakin aika lyhyt.

Ensimmäinen luento, jossa tuli käytyä, oli Milla ’’minizy’’ Hallikan luento Yasutaka Nakatasta. Kyseisen muusikon tuotanto ei ollut minulle ennestään tuttu, mutta luento tarjosi kattavan tietopaketin hänen urastaan, tuotannostaan, herrasta itsestään sekä hänen tavastaan työstää biisejä. Luennossa ei mielestäni oikein ollut moitittavaa. Luennon rakenne oli varsin hyvä ja eikä luennonpitäminenkään takkuillut. Luennosta inspiroituneena päädyin kuuntelemaan muutaman CAPSULEn (Nakatan pitkäaikaisimman projektin) biisin ja suosittelen ehdottomasti kuuntelemaan, jos tykkäät electropopista.

Lauantain toinen saliohjelma oli varmasti monelle Aiconin kävijälle conin kohokohta. Kyseessä oli Aiconin kunniavieraan Korealais-Amerikkalaisen hiphop-artistin GMNI:n showcase. GMNI:n setti oli tosi hyvä. GMNI osasi esiintyä, kävi pyörimässä yleisössä useaan otteeseen ja heitti paljon läppää yleisön kanssa. Yleisö oli aivan fiiliksissä, minkä voi päätellä siitä huudon määrästä.

Viimeinen lauantain saliohjelma oli Tsubakikou Club-nimisen yhtyeen esitys. Settilista koostui animebiisien covereista. Biisejä oli otettu mm. Attack on Titanista, Haruhista, Bleachista ja Fullmetal Alchemistista. Yhtye esiintyi ja soitti hyvin, mutta itseäni ehkä jäi hieman harmittamaan, ettei settilistassa ollut mitään yllättäviä valintoja.

Toinen luento, jossa tuli lauantaina käytyä, oli Ronja ’’Namuless’’ Kyrölän Pitsiä ja erotiikkaa-luento. Se käsitteli ero lolitaa, joka on lolitan alatyyli. Luennolla puhuttiin siitä, miten se eroaa muista lolitan alatyyleistä ja miksi ero lolita on alatyylinä ongelmallinen. Luento oli hieman takkuileva, pyöri turhan paljon paikallaan ja sisälsi melko vähän asiaa siihen nähden, että luento kesti 45 minuuttia. Aihe oli sinällään ihan kiva ja mielenkiintoinen, mutta hieman meinasi tulla tylsää.

Kävimme tietenkin myös vilkaisemassa Aiconin iltabileitä, joita oli hieman hypetetty jo etukäteen. Täytyy sanoa, että iltabileet olivat erinomaisesti järjestetty. Skogster oli todella siisti paikka sisältä ja se oli myös tarpeeksi tilava (myöhemmin illasta avautui myös Skogsterin alakerta, jolloin tilaa oli vielä enemmän). Aasialainen musiikki soi keskiyöhön asti ja oli myös todella hienoa, että myös toivekappaleita oli otettu vastaan.

Sunnuntaiaamuna kävin kuuntelemassa Nanilinskyn Ladybaby-luentoa. Luento kertoi hyvin Ladybabyn jäsenistä sekä ryhmän lyhyestä historiasta. Luennolla tuli itselleni yllättävääkin tietoa ja luento pyyhki itseltäni kyynisen käsitykseni siitä, että Ladybabylla oli puhtaasti tarkoitus ratsastaa Babymetalin suosiolla (mikä oli mielikuvani, kun ekan kerran näin Nippon Manjun musiikkivideon). En keksi hirveästi kritisoitavaa luennossa. Luennonpitäminen onnistui Nanilta hyvin, luennon rakenne oli hyvä ja tietoa riitti koko 50 minuutin edestä.

Aiconin viimeinen saliohjelma ennen päättäjäisiä oli tanssikilpailu. Kyseessä oli ensimmäinen conissa järjestetty tanssikilpailu. Kaikki tanssiesitykset olivat todella hyviä, eikä selkeää voittajaa tullut mielestäni vastaan. Loppujen lopuksi olin tyytyväinen tuomarien päätökseen. Omasta mielestäni tanssikilpailuilla voisi olla paikka coneissa, koska Aiconin tanssikisa oli tosi viihdyttävää seurattavaa.

aicon-2016-25-of-101

Viimeinen luento, jossa kävin Aiconin aikana, oli Janna Pöyhösen, Katri Korhosen ja Maria Rahusen pitämä luento, joka käsitteli eri syistä bannattuja k-pop ja j-pop musiikkivideoita. Esimerkkejä eri syistä bannatuista musiikkivideoista oli kattavasti ja niiden kautta päästiin tutkimaan eroja Korean ja Japanin välillä, mitä tulee sallittuun musiikkivideoiden sisältöön. Vaikka luennon aihe olikin melko simppeli, niin silti saatiin myös hieman syvällisempää pohdintaa, mikä teki luennosta mielenkiintoisemman. Luennon ainut huono puoli oli se, etteivät musiikkivideot oikein toimineet, mutta vika olikin tekniikassa, eikä ohjelmanpitämisessä.

aicon-2016-12-of-101

Jälkimmäiset ajatukset
Aicon oli conina varsin erinomainen. Se selkeästi erottuu omalla niche kohderyhmällään muista Suomen con-tapahtumista. Aicon oli teemalleen uskollinen tapahtuma, joka tarjosi monipuolisesti hyvää ohjelmaa. Myös kaikki järjestelyt toimivat varsin hyvin. Pakko jälleen myös antaa Aiconin järjestäjille propsit siitä, että lähtivät yrittämään jotain erilaista. Varmaa tietoa Aiconin tulevaisuudesta ei vielä ole, mutta toivon kovasti, että tapahtuma saadaan järjestettyä ensi vuonna uudestaan vielä entistäkin parempana.

aicon-2016-54-of-101

Teksti: Reiska
Kuvat: Tsuokari (lisää kuvia Flickr:ssä: https://www.flickr.com/photos/tsuokari/albums/72157671591876114)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s